Mátyás Mónikával beszélgettem…

Mátyás Mónika

Interjú Mátyás Mónikával a Pataki Sára naplója című könyv szerzőjével, aki most már több antológiában is szerepel.

1, Mióta foglalkozol írással és mi vitt erre az útra?

2010 körül, miután megnéztem az Alkonyat című filmet kezdett el érdekelni az írás. Akkoriban azonban csupán hosszabb novellákat írtam. Az első regényhosszúságú történetet 2019-ben kezdtem el írni, de sajnos még nem találtam kiadót hozzá.

2, Hogyan látod a mai magyar kortárs írók helyzetét?

A magyar írók sokkal nagyobb hátrányban vannak a külföldiekkel szemben. Anyagilag sokkal több pénzt és energiát kell a kiadásba és a könyveink reklámozására fordítani, mint mondjuk egy angol vagy amerikai írónak, írónőnek.

3, Előny vagy hátrány külföldi magyarként írásba kezdeni?

Előny, hogy talán anyagilag könnyebb megvalósítani egy könyv megjelenését, hátrány, hogy több a nyelvi hibád, mivel nyelvtanilag az adott országhoz alkalmazkodsz.

4, Legjobb és legrosszabb tapasztalat az írással kapcsolatban?

Legjobb tapasztalatom nyilván az volt, amikor közölték velem, hogy nyertem a pályázaton és megjelentetik a regényem.

5, Mi a célod az írással?

Az írással magamat és az olvasóközönségemet szeretném szórakoztatni. Szeretném, ha az olvasóim kikapcsolódnának és elfelejtenék a szürke hétköznapokat.

6, Pataki Sára naplója, hogyan született? Mit jelent számodra? Milyen volt a Holnap magazinnal dolgozni?

A Pataki Sára naplója isteni sugallatra született. Legalábbis én úgy érzem, hisz nem terveztem ilyen témájú regényt írni. Egy napon azonban képek jelentek meg a szemem előtt egy lányról, aki beteg lesz, de utazni akar, aztán szerelmes is lesz. Nem hagyott nyugodni, ki kellett írnom magamból.

Az eddigi visszajelzések alapján sokakat mélyen érintett a téma, és nem bírták ki sírás nélkül. Nem akartam ilyen szomorú történetet írni, lehetett volna happy end, de talán akkor nem is üt annyira érzelmileg.

A Holnap Magazin főszerkesztője Bakos József nagyon kedves ember, és sokat segített a regény megjelenéséig, ezért is döntöttem úgy, hogy a regény folytatását is velük adatom ki.

7, Kulisszatitok, amit megosztanál?

Nincs semmi különleges titkom. Nincs beosztásom, hogy mikor írjak. Csak leülök az íróasztalomhoz, és elkezdem. Van, amikor több az ihlet, máskor kevesebb, de ha nem megy, nem erőltetem.

8, Shadowhunters mánia honnan jött?

😊 Örülök a kérdésnek. 😊

Valamikor a kétezres évek elején olvastam A Végzet Ereklyéi sorozatot Cassandra Clare-től, illetve a Pokoli szerkezeteket. Idővel feledésbe merült a történet. Megnéztem a Csontvárost, a mozifilmet, egész jó volt. Aztán láttam, hogy sorozat is készült belőle, de sokáig nem akartam megnézni, mondván sorozatokra nincs időm. Aztán mégis úgy döntöttem, hogy belevágok. Onnantól beszippantott az egész Árnyvadász világ, a szereplők, a történet, a zene. Kedvencem a meleg páros, Magnus Bane és Alec Lightwood lett. Ahogy véget ért a sorozat, azonnal elkezdtem a könyveket olvasni. Szerencsére Clare azóta írt hozzá még jó pár könyvet, így lesz mit olvasnom egy darabig. J

Annyira Árnyvadász-rajongó lettem, hogy igyekszem nem csak könyveket, hanem különféle, a könyvekkel vagy a filmsorozattal kapcsolatos tárgyakat megszerezni. És ahogy a kérdéseben írtad, ez tényleg mánia, de nem bánom. Inkább legyek könyv- , mint alkohol- vagy drogfüggő.

Köszönöm az interjút! 😊

Mátyás Mónika – Pataki Sára naplója e-bookban a Holnap Magazinnál megvásárolható, nyomtatott példányban pedig a szerzőnél.

Szerelmes szavak – antológia

Holdtitok – antológia

Fátyolszakadás – antológia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: