Csikó Tímea interjúja Tina Colt-tal 🤣

Vigyázat❗ 12 éves kor alatt nem ajánlott! Csak szülő, gyám, nyelvtantanár, pap és lelkiismeret jelenlétében ajánlott

2020-ban publikáltad az első könyved…(mosolyog, sok a mondanivalója).

Igen. 2020 olyan változásokat hozott, ahogy gondolom másoknak is, amit én magam sem hittem volna (nevet).

Kifejtenéd?

Ha valaki 2019. decemberében azt mondja, hogy egy évre rá kiadok egy könyvet, dj kurzust végzek és még körülbelül 20 bizonyítvánnyal leszek gazdagabb, kinevetem. Mindenesetre, mióta az eszemet tudom, írok. Előbb írtam, mint olvastam. Tudom erre a magyarok, hogy reagálnak (ismét nevet, folytatja). Ilyenkor mindig az szokott jönni, ugyan mit tudtál leírni, ha még nem olvastad a klasszikusokat stb. Kb 8 éves voltam, amikor egy élet a semmiből megszületett a fejemben és kényszerített, hogy leírjam. Így történt és ez a mai napig így van. Sosem tudom előre mit fogok leírni, az milyen zsáner lesz, mi fog történni, mi lesz a vége. Ezt sok embernek lehetetlen elképzelni.

Tapasztalat a kiadással kapcsolatban?

A kiadás maga simán zajlott, Garbo kiadó, Gabriella, akinek a második részben köszönetet is mondok, nagyon pozitív élmény volt. Visszagondolva, ahogy sok magyar kortárstól olvasok azóta, igazán professzionálisak voltak és végig egy olyan támaszom volt, amire szerintem minden írónak szüksége van.

Változtatnál valamin?

Mindenen és semmin (nevet). Minden hibát elkövettem, amit el lehetett az első könyvvel kapcsolatban… Mentségemre legyen mondva, fogalmam sem volt akkor, mi a helyzet a magyar könyvpiacon. Nem élek otthon évek óta és mindig csak a megszokottakat olvastam. De ha mindent megváltoztatok, akkor Jade lehet nem meséli el az életét, ami kár lenne. Egy élet. Mindegy milyen. Rossz döntések, mit mondhatnék, nekem is volt pár, de attól még nem kell kitörölnöm az életem, tanulni belőle inkább. Szóval talán inkább semmin nem változtatnék a könyvvel, kiadással kapcsolatban.

Mi a helyzet a magyar könyvpiacon?

Mindenki azt mondja túlkínálat van, több az író, mint az olvasó. Hát nem tudom, nekem ez nem tűnik fel. Csak azért, mert felmegy az ember egy ilyen könyves csoportba és mást sem lát, mint az írók reklámozzák a saját könyvüket hányásig, ez még nem feltétlenül jelenti azt szerintem. Én olvastam olyantól, aki sosem reklámozta a könyvét és olyantól is, aki folyton. Ha a szívemre teszem a kezem, amikor belecsöppentem ezekbe a csoportokba, tisztességesen elolvastam mindenki posztját és lassan megjegyeztem, milyen arc tartozik egy-egy borítóhoz, de tudom, hogy nagyon kevés ember tesz így. Azóta én is elfáradtam, bevallom.

Volt különbség a reklámozott és nem reklámozott könyv között?

Én talán túl kedves vagyok, vagyis egy olyan nézőpontot képviselek, amit mindenkinek kellene: sosem mondom egy könyvre, hogy rossz. „Attól, hogy a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye” – ezt vallom. Van olyan könyv, ami nem nekem való és ennyi. Persze van különbség, de nem rosszabb az egyik, mint a másik, hanem más. És nem feltétlenül azt kell reklámozni, ami jó. 😊

Milyen volt a fogadtatás és a visszajelzések az első könyvnél?

Érdekes (furcsa arckifejezés). Most inkább ne beszéljünk arról, hogy elküldtem magukat könyves bloggereknek tartó embereknek és vissza sem írtak semmit, arról sem, hogy keresztre feszítettek párszor és arról se, hogy mindenki azt mondja, hogy nem olvasnak kliséket, de mégis így áll a helyzet. A Szerep/játék, ami mellesleg A birtok címen futott eredetileg, nem egy rózsaszín romantikus-erotikus történet. Miután megjelent, olvastam romantikus-erotikus történetet és néha úgy éreztem az enyém teázásra való. Mindenesetre kapok pozitív visszajelzéseket, negatívakat is, ami teljesen rendben van. A baj azzal van, amikor a negatív vélemény nélkülöz minden ok-okozatot, értelmetlen, csak egy dühös, kisebbségi komplexusos ember acsarkodása, pontosan nem is tudom mire fel? Onnan álltam le a könyvem értékelésének olvasásával.

Úgy tudom, videókat készítesz magyar íróknak és másoknak is.

Igen, nos kicsit túlvállaltam magam. Kórházba kerültem és akkor arra ébredtem a kórházban, miközben belém csepegett az infúzió, hogy soha senki sem fogja ezt visszaadni nekem. Sem az időmet, sem a segítségemet, a próbálkozásomat, visszább kell vennem. Nézd csak meg mennyi reklámot nyomok én a könyvemről, most ötvenezer értékben vásároltam csak magyaroktól könyvet, mert hajt az emberi kíváncsiság, a segítőkészség, de ugyan melyiket fogja még? Keveseket. Ugyanazok az emberek reklámozzák a saját könyveiket, számomra érthetetlen könyveket emelnek ki valamiért. Mint kiderült, meg lehet vásárolni a kiemeléseket…szóval mégis értem, no comment. Nagyon jó magyar könyvek és írók vannak és hiszem, hogy reklám ide vagy oda, a jók akkor is el fognak jutni a megfelelő közönséghez.

Születtek jó ismertségek és rosszak is. Lettek barátok, sok író imádnivaló és sok blogger is, nagyon megkedveltem sokukat. De olyan is volt, több is, aki „tartsunk össze magyar írók” bekövetett instán és amikor visszakövettem, ő visszavonta, aztán nézhettem a folytonos reklámjait a saját könyvéről, mert messzebb nem jutott szegény. Szánalmas.

Hogyan tovább?

Világbéke (nevet). Az írással nem tudok leállni, ha akarnék sem. Olyan is van, hogy valamelyik „vicces” szereplőm az ágyból rángat ki, hogy ezt márpedig leírod, most. Amint egy másik cikkben említettem, ha választhatok, prosti leszek, mert kifizetődőbb, de nem választhattam, az írás választott engem. Szóval írok, amikor időm engedi. A publikálással le tudnék állni, talán. Bár az is olyan, mint egy drog (ismét nevet). Ami az írók között megy az talán a legjobb elvonó erre. A közösségi portálokon való szerepléssel viszont le tudnék állni, úgy sem látom értelmét. Eddig megjelent három saját könyv, két antológia, és a negyedik könyvem előreláthatólag augusztusban jelenik meg. És kb 4 van még kész és most írok egyet. Mit mondhatnék?

-Mikor születnek ezek a könyvek? Vagy mit csinálsz, amikor nem írsz?

Amikor nem háztartást vezetek, tanulok, gyereket nevelek, dolgozok, olvasok, kreatívkodok, akkor a pinteresten lógok (nevet) és eközben valahogy megszületnek. Én sem értem.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most tervezik a publikálást?

Ne adják fel, ha ez egy mélyről jövő álmuk. Mindegy milyen írókkal futnak össze, milyen „bloggerekkel”, ne várják a siker bekövetkeztét egyik napról a másikra. Ha úgy zárják a napot, hogy megtettek mindent, ami tőlük telik, más nem is számít. Mindenképpen álljanak le azzal a hozzáállással, hogy valaki az ő konkurenciájuk, mert ez nem igaz, hacsak nem másolták a könyvet. ❤ Kitartást küldök mindenkinek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: